Cappadocië

 

Cappadocië ligt in de regio Centraal-Anatolië in Turkije binnen de stedendriehoek Nevsehir, Kayseri en Nigde. Cappadocië is een bijzonder gebied met een landschap van tufgesteente. Het unieke landschap is ontstaan door de invloed van wind, regen en rivieren. Het gebied staat op de werelderfgoed lijst en is deel van een nationaal park en wordt wel een van de grootste natuurwonderen van de wereld genoemd. Het is mogelijk om vanuit een luchtballon het tufsteen gebied te bekijken, in de omgeving zijn diverse bedrijven die een ballonvaarttocht organiseren. Cappadocië is een uitgestrekt gebied, om een volledig beeld te krijgen van het hele gebied met alle nederzettingen zijn enkele dagen nodig. 

 

 

 

Feeënschoorstenen

 

 

 

Het tufgesteente heeft pilaren, kegels, aardpiramiden of de zogenaamde feeënschoorstenen gevormd. In de grotere rotsblokken van het zachte gesteente werden vroeger woningen en kerken gebouwd. De feeënschoorstenen zijn aardpiramiden en liggen vooral in de “Vallei van de Aardpiramiden” bij Urgup en in de “Liefdesvallei” bij Goreme. De feeënschoorstenen kunnen een hoogte van zo’n 30 meter bereiken en worden vaak vergeleken met asperges of fallische symbolen.

 

Goreme

 

 

In het Goreme dal liggen veel grotkerken en het is een openluchtmuseum. Een excursie naar Goreme voert langs het openluchtmuseum met de kerken met bijzondere schilderingen. Sommige fresco’s in de kerken van het Goremedal hebben beschadigingen, deze zouden zijn aangebracht door mensen die vroeger geloofden in de helende kracht van de schilderingen. Iemand die ziek was hakte in een fresco zijn naam en datum zodat God wist wie hij was, vervolgens dronk hij de fresco schilfers met water en hoopte op genezing.

 

Uchisar

 

 

De plaats Uchisar ligt op een enorme vierkante rots op zeven kilometer van de plaats Nevsehir. In Uchisar zijn mooie grotwoningen uitgehakt. De kasteelrots is al van verre zichtbaar, in de rots waren talloze ondergrondse gangen en kamers. Oorspronkelijk woonden er in de rots zo’n 1.000 mensen, nu wordt de rots niet meer bewoond. Er is een schitterend uitzicht op de Goreme vallei en in de avond en nacht is de kasteelrots verlicht.

 

Urgup

 

Urgup ligt op twaalf kilometer van Uchisar. Urgup is een handige vertrekplaats voor een tocht door Cappadocië. In Urgup zijn goede accommodaties en goede verkeersverbindingen met het omliggende gebied. Veel huizen in Urgup zijn gedeeltelijk in de rotsen gebouwd.

 

Rozenvallei

 

 

In Ortahisar ligt een groot fort en de plaats is het meest gangbare vertrekpunt voor een bezoek aan de Rozenvallei en de Rode vallei. Beide valleien laten veel rood gevormde rotsformaties zien in een mooie groene omgeving. De twee valleien liggen achter elkaar, in de Rozenvallei liggen ook enkele kerken. 

Een excursie naar Cappadocië kan oa vanuit de kustplaatsen Alanya of Antalya of Side

 

vakantie Cappadocië

 

Zwerven door Cappadocië en de Ihlara vallei, voettocht, wandelvakantie, fietsvakantie of met de auto het bijzondere landschap verkennen, overnachten in een grotwoning of in gastvrije pensions, ontdek het hart van Anatolië :    vakanties  Cappadocië     of    hotels in Cappadocie

 

 

 

Ontdek Cappadocië in de winter, normaal gesproken is Cappadocië al een sprookjesachtig landschap maar in de winter met een laagje sneeuw levert het zeker een uniek beeld.

 

sneeuwwandelen Turkije    

 

 

Turkije webinfo