Datca schiereiland

 

Datca is een schiereiland in de provincie Mugla in de Egeïsche Zee regio in Turkije. De Griekse geograaf en filosoof Strabo beschreef het eiland als een natuurparadijs, een uitspraak van Strabo: “God stuurt zijn liefdevolle dienaren naar Knidos (Datca) om hen nog een lange en gezonde levensduur te schenken.”

 

 

 

De bevolking leeft traditioneel van de bijenteelt en de landbouw, er worden vooral amandelen, olijven en tomaten gekweekt. De Datca amandelen worden wel de lekkerste amandelen van Turkije genoemd. De laatste jaren neemt het toerisme toe op het eiland. Behalve de toeristische plaatsen zijn er negen traditionele dorpen op het schiereiland: Cumali, Emecik, Hizirsah, Karakoy, Kizlan, Mesudiye, Sindi, Yakakoy en Yazikoy. De vijf dorpen ten westen van de stad Datca worden de Betce dorpen genoemd. De dorpen zijn van oudsher landinwaarts gebouwd om de bewoners te beschermen tegen piraten. 

 

 

 

Schiereiland Datca

 

Datca heeft een oppervlakte van 446 vierkante kilometer en een totale kustlijn van 235 kilometer. Aan de noordkant van Datca Yarimadasi ligt de Golf van Gokova, aan de oostkant de plaats Marmaris, aan de zuidkant de Golf van Hisaronu en ten westen ligt het Griekse eiland Kos. Het schiereiland Datca werd vroeger Resadiye genoemd. Het hoogste punt is de Bozdag met een hoogte van 1163 meter, andere bergen op het schiereiland zijn de Kalecik, Karadag, Emecik en de Yari Dagi.

 

Natuur

 

 

Tweederde van het eiland is rijk aan bossen, de oostkant is vrij kaal en bergachtig, de plaats Datca is centraal gelegen in een groene omgeving en het westen van Datca is waterrijk, groen en heuvelachtig met veel mooie baaien en idyllisch gelegen stranden. Het hele eiland heeft vanwege de natuur en de historische stad Knidos een beschermde status, er is een veelzijdige flora en fauna en er zijn wandeltrajecten door de bergen en langs de dorpen met windmolens.

 

Festivals

 

Elk jaar zijn er op het schiereiland verschillende festivals: in april het Vliegerfestival, in mei het Toy festival en natuurwandelingen. In juni worden de Turkse Windsurfen Kampioenschappen gehouden. In augustus zijn de Datca Literatuur Dagen en in september de Internationale Datca Cinema Dagen.

 

Knidos

 

 

 

Knidos of Cnidus is een antieke Griekse stad en ligt bijna in het uiterste westen van het schiereiland Datca. Naast de vuurtoren van Knidos ligt de haven en aan de baai liggen verschillende restaurants. Op het terrein van de vuurtoren ligt een leeuwentombe, de leeuw staat in het Britse museum in Londen. Vanaf hier loopt de weg langs de ruines: restanten van de tempel van Demeter en een tempel van de Muzen, een theater en aan de rechterkant op een heuvel liggen tempelfunderingen van de tempel van Aphrodite.

 

Vakantie Datca

  

 

Datca heeft mooie stranden en vakantiebestemmingen, in totaal zijn er 52 stranden waarvan vele met de Blauwe Vlag status voor veilige en schone stranden. Palamutbuku ligt op twaalf kilometer van Knidos en heeft een van de langste zandstranden. Emecik staat bekend als een goede plaats om te windsurfen en Icmeler ligt in een mooie baai omgeven door dennenbossen.

 

 

Vakantie aan de Golf van Gokova in een rustige en groene omgeving:  vakantie Gokova

 

 

Gelegen aan het strand bij de plaats Datca.

All inclusive, animatie, surfen, duiken, schitterend uitzicht    vakantie Datca

 


 

Datca Villa Asina 20 meter van strand

 

Ruime keus in vakanties naar Icmeler, met ontbijt of all inclusive, wifi en vlak bij strand en centrum:  Icmeler vakantie

 

 

Marphe suites  strand en auto  Marphe villa's

 

 

Stoer Jouw reis voor de beste prijs, geen boekingskosten. Goede beoordelingen,

ruime keus    vakantiereizen Icmeler

 

 

 

Mooie ligging, aan strand, met uitzicht, goede service, kindvriendelijk hotel of hotel alleen voor volwassenen :   vakantie Icmeler

 

Turkije webinfo