Halfeti

  

Halfeti ligt in het oosten van Turkije aan de oostelijke oever van de rivier de Eufraat en 120 kilometer ten westen van Sanliurfa. De oude stad, Eksi Halfeti, werd na overstromingen vanaf 1990 opnieuw opgebouwd, de nieuwe stad Yeni Halfeti ligt zeven kilometer oostwaarts. De oude stad ligt gedeeltelijk onder water, Eksi Halfeti en het fort Rumkale kunnen met een boot bezocht worden. Halfeti is het eerste officiele Cittaslow district met een authentieke sfeer en behoud van een lokale identiteit. Halfeti is een mooie stad met veel bezienswaardigheden en een schitterende ligging aan de Eufraat rivier. De bijzondere zwarte Halfeti rozen zijn uniek voor deze streek, de zwarte roos heeft deze kleur door de ongewone bodemgesteldheid van dit gebied. Tijdens de lente bloeien de Halfeti-rozen diep donkerrood en in de zomermaanden kleuren de bloemen geleidelijk naar zwart.  

 

Yeni Halfeti

 

 

Yeni Halfeti, Nieuw Halfeti, is gebouwd op de plaats van het voormalige Koerdische dorp Karaotlak. Koerden en Turken wonen hier dicht bij elkaar en de stad vormt een belangrijke verbinding met de omliggende dorpen. Er zijn nu verharde wegen naar Birecik, Gaziantep en Sanliurfa en er zijn goede busverbindingen.

 

Eksi Halfeti

 

 

Eksi Halfeti, Oud Halfeti, is een populaire toeristische bezienswaardigheid geworden en wordt ook wel “verborgen paradijs” of “verloren stad” genoemd. Circa 80% van de oude stad ligt na de bouw van de Birecikdam onder water. De dammen in het stroomgebied van de Eufraat zijn gebouwd als onderdeel van het Zuidoost-Anatolië project voor economische en sociale ontwikkeling van deze Turkse regio.

 

 

In Eksi Halfeti zijn veel historische gebouwen en grotten te zien die met een veerboot of vissersboot bezocht kunnen worden. Er zijn een aantal restaurants aan de Eufraat met uitzicht op de oude stad.

 

Rumkale

 

 

Rumkale of Rum Kalesi, Romeins of Grieks Kasteel, was vroeger een machtig fort en werd in de middeleeuwen bewoond door verschillende Byzantijnse en Armeense krijgsheren. Het Rumkale fort ligt op een schiereiland bij Eksi Halfeti en is bereikbaar per boot.

 

Degirmen Deresi

 

 

Degirmen Deresi is een kloof en een natuurreservaat in Eksi Halfeti. De Degirmen Deresi kloof heeft een lengte van 2500 meter en loopt vanaf de top van de Birecikdam en de Eufraat bijna tot aan het dorp Seldek. De wanden van de kloof hebben opmerkelijke kleuren van oranje tot bruin en zijn glad geschuurd door het water. Vroeger werd de kracht van het water gebruikt om molens aan te drijven en werd het de “molenkloof” genoemd. In de Degirmen Deresi kloof leven zeldzame vogelsoorten, amfibieën en insecten. Langs de oevers groeien platanen, wilde vijgenbomen en veel wilde planten.

 

Buk u Zava

 

 

Buk u Zava is een grottenstelsel in een klif van de Eufraat, het grottenstelsel heeft negen verdiepingen en een hoogte van 40 meter. Op een van de binnenwanden is een tekening te zien van Buk u Zava, Koerdisch voor de bruid en bruidegom. Het grottenstelsel heeft twee ingangen, de hoofdingang ligt aan de oever van de rivier, de tweede ingang ligt wat hoger en is bereikbaar via een stenen trap.

 

hotels in Halfeti


Turkije webinfo