Istanboel

 

Istanboel ligt in de continenten Europa en Azië, het is de grootste stad van Turkije. De stad is niet in een of twee dagen te bezichtigen, denk voor een volledige verkenning eerder aan twee weken. De stad is door zijn ligging al eeuwenlang een belangrijke schakel tussen de culturen van Europa en de Oriënt. De natuurlijke haven, de baai van de Gouden Hoorn, vormde een veilige basis voor de koopvaardij. Istanboel heeft nog de sfeer van een oude cultuur, het erfgoed van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijk. Toen Ataturk de politieke Turkse macht naar Ankara verplaatste was Istanboel geen hoofdstad meer, toch is de stad voor de meeste inwoners het centrum van Turkije. 

 

 

Bezienswaardigheden Istanboel


De meest bekende bezienswaardigheden liggen aan de Europese kant van Istanboel.

 • Beyoglu is een wijk met winkeltjes, bioscopen, jazzcafés en nachtclubs. In de wijk staat de kegelvormige Galata toren, gebouwd in 1348.
 • Het Taksim plein is het commerciële centrum van de stad met veel hotels en snackbars.
 • Bogazi of de Bosporus, de 32 kilometer lange zeestraat met de bruggen.
 • De eerste brug over de Bosporus is de grootste brug en wordt meestal Bosporusbrug genoemd, vanwege de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016 wordt deze brug nu formeel "15 juli Martelaren Brug" genoemd, ter nagedachtenis aan de ruim 250 mensen die omgekomen zijn bij de couppoging. De tweede brug ligt vijf kilometer ten noorden en heet Fatih Sultan Mehmetbrug. De derde brug, de Yavuz Sultan Selimbrug,  is geopend op 26 augustus 2016.
 • Halic of de Gouden Hoorn, de baai van de Bosporus met de Halic- en de Ataturkbrug.
 • Nisantasi, een wijk ten noorden van Beyoglu, is het meest luxe deel van Istanboel met de belangrijke Tesvikiye winkelstraat.
 • De wijk Sultanahmet met de Blauwe Moskee (Sultanahmet Camii), de Hippodroom (At Meydani) met de Egyptische obelisk en de Basiliek van Aya Sofya (Aya Sofya Muzesi).
 • De Grote Bazaar in de Fesciler Caddesi (Fezzenmakersstraat), wordt gezien als de grootste bazaar ter wereld en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanboel.
 • Boottocht op de Bosporus langs de Europese oever of langs de Aziatische oever.
 • Miniaturk, het miniatuurpark van Turkije, vergelijkbaar met Madurodam.
 • Er is elk jaar een uitgebreid opera en ballet seizoen in de stad.
 • Internationaal Festival voor Kunst en Cultuur elk jaar in juni en juli, vooral in het Ataturk Cultureel Centrum maar ook in het openluchttheater en in de basiliek van Aya Irini.

 

 

Kerken, moskeeën en paleizen

 • Er zijn in de stad veel kerken, zoals de Fethiye Camii, Imrahor Camii, Kariye Camii en de Kucuk Aya Sofya een van de mooist overgebleven Byzantijnse kerken in Istanboel.
 • Moskeen in de stad zijn onder andere: Atik Valide Camii, Aya Sofya (Hagia Sophia), Cinilli Camii met prachtige tegels uit Izmir. De Fatih Camii en de Mihrimah Sultan Camii op een verhoogd terras binnen de Poort van Edirne.
 • In de stad zijn ook een aantal paleizen: het Spiegelpaleis (Aynali Kavak Kasri), het Beylerbeyi paleis, het Lindenpaleis (Ihlamur Kasri) en het meeste bekende paleis: Topkapi.

 

 

Stadsmuren

 

 

In Istanboel zijn verder nog veel museums, parken en de stadsmuren. Van de stadsmuren zijn de binnenste muren en een groot deel van de torens nog intact. Het is mogelijk om over de muren te lopen van Yedikule naar Belgrad Kapisi en vanaf Belgrad Kapisi naar Silivri Kapisi, tijdens deze wandeling passeert men 24 torens.

 

Vakantie Istanboel

 

Fietsen, wandelen, fotograferen of gewoon een goed hotel:   hotels in Istanboel

 

Fotoreis Turkije : stadsfotografie en landschapsfotografie. Leg de fascinerende wereld op de grens van Europa en Azië vast in Istanboel. Het tweede deel van de fotoreis is in het sprookjesachtige landschap Cappadocië.

 


 

Stadswandelvakantie in Istanboel, wandel langs de oevers van de Bosporus, bezoek de wereldberoemde Blauwe moskee, het Topkapi paleis en het St. Jorisklooster met schitterend uitzicht op de stad. Geniet ook van de rust op de Prinseneilanden en de idyllische baaien.

 

fotografie of stadswandelvakantie Turkije

 

 

 

Schitterende stedentrips naar Istanbul, ruime keus in locaties, ontdek Topkapi, Taksim of Sultanahmet, vlucht en hotel met ontbijt, voordelige prijzen, goede service:

 

beste hotels Istanbul

 

 

Stoer Jouw reis voor de beste prijs, geen boekingskosten. Goede beoordelingen, ruime keus in hotels : 

 

vakantiereizen Istanboel

 

Turkije webinfo