Pamukkale

 

Pamukkale is het “kasteel van katoen” en ligt in het zuidwesten van Turkije in de provincie Denizli in de Egeïsche Zee regio. Het katoenkasteel ligt 180 kilometer ten oosten van Kusadasi. Pamukkale en het nabijgelegen Hiërapolis is een Unesco wereld erfgoed. Pamukkale zijn warme bronnen die rijk zijn aan kalk, eeuwenlang is het water over de rand van het plateau gestroomd en sloegen de kalkzouten neer waardoor er een bizar netwerk van schitterende rotsformaties en terrassen is ontstaan. Het gebied was ook rijk aan marmer, het marmer zou zelfs gebruikt zijn in de Hagia Sophia in Istanboel. In het oude theater van Hiërapolis worden nog regelmatig voorstellingen gegeven.  

 

 

Warme bronnen


Het water uit de bronnen in de rotsmeren heeft een temperatuur van zo’n 35 graden en wordt gezien als goed voor de gezondheid. Het zou een geneeskrachtige of heilzame werking hebben bij hart- en vaatziekten, spijsverteringsaandoeningen, nierkwalen en reumatiek. In ieder geval geeft een half uurtje zwemmen in een van de warme bronnen een heerlijk ontspannen gevoel. Vroeger werd het water ook gebruikt om de kleuren van geverfd schapenwol te fixeren. 
 

 

 

De geneeskrachtige werking van de bronnen werd al benut aan het einde van de tweede eeuw. De ruines van de oude baden en andere monumenten zijn nog steeds te zien. Het buitengewone landschap was in de oudheid het centrum van een kuuroord en trok toen al veel pelgrims.

 

Toerisme

 

Al honderden jaren baden mensen in de bronnen, vanaf circa 1950, toen het toerisme in Turkije op gang begon te komen, werden er hotels gebouwd op deze historische plaats en men zwom in de natuurlijk gevormde bassins. Toen het gebied in 1988 een werelderfgoed werd, moesten de hotels weer gesloopt worden. De hotels werden verder landinwaarts weer opgebouwd nu met kunstmatige zwembaden met het bronwater. Pamukkale en Hiërapolis werden weer zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld. 

 

 

Excursie

 

Een excursie naar Pamukkale en het historische Hiërapolis kan vanuit verschillende plaatsen in Turkije. Dit kan als een dagexcursie maar vanwege de vrij grote afstanden is het ook mogelijk om een nacht in een van de hotels in de omgeving door te brengen. De afstand vanaf Kusadasi is 180 kilometer, vanuit Bodrum aan de Egeïsche kust is het 250 kilometer. Door de afstanden en de entreeprijzen is zo’n excursie niet echt goedkoop maar het geeft wel de kans om dit unieke natuurfenomeen in Turkije te zien. Zwemmen kan in het gezonde bronwater van de “Sacred Pool”, het zwembad ligt midden in een mooie tuin en er is een theehuis. In het nabij gelegen dorp Karahayit zijn kleinere katoenterrassen en ook goede zwemvoorzieningen.

 

hotels in Pamukkale of zie Pamukkale tijdens een rondreis Turkije

 

Turkije webinfo